Γέφυρα Κρυοπόταμου

Το Μύρτος είναι ιδανικός συνδυασμός για ξεκούραση και ήπια αθλητική δραστηριότητα. Μπορείτε να περπατήσετε και να ασκηθείτε στα μονοπάτια του χωριού και να δείτε αξιοθέατα.

Ένα από αυτά είναι η πετρόκτιστη γέφυρα του Κρυοπόταμου, κοντά στο Μύρτος, κτίστηκε το 1884 και έχει τρία μεγάλα τόξα. Είναι τόσο αριστοτεχνική η κατασκευή της, ώστε να έχει χαρακτηρισθεί ως έργο τέχνης. Κτίστηκε για να περνούν με ασφάλεια οι κάτοικοι της περιοχής όταν φουσκώνει ο ποταμός Κρύος που μεταφέρει τα νερά από τις νοτιοανατολικές πλαγιές της οροσειράς Δίκτη.

Αρχαιολογικός χώρος

Η περιοχή στην κορυφή του λόφου στα βόρεια του κεντρικού δρόμου δείχνεται με πινακίδες πριν την είσοδο στη Μύρτο. Υπάρχει ένας χωματόδρομος εδώ που συνεχίζει προς τη βενετική γέφυρα του παλιού δρόμου προς Ιεράπετρα. Το μονοπάτι που ξεκινά από τους πρόποδες του λόφου κοντά στην εθνική οδό είναι δυσδιάκριτο εξαιτίας των πρόσφατων πλημμύρων, αλλά καθώς ανηφορίζετε φαίνεται πιο καθαρά καθώς είναι σημαδεμένο με άσπρες πέτρες.

Η ανάβαση διαρκεί περίπου 15 λεπτά και αναμφίβολα αξίζει τον κόπο. Η μινωική έπαυλη στην κορυφή προσφέρει εκπληκτική θέα του Λιβυκού Πελάγους και της γύρω περιοχής. Σκαλοπάτια οδηγούσαν από την πόλη που ήταν στην ανατολική πλευρά του λόφου στην αυλή της βίλας. Ένας χαρακτηριστικός Μινωϊκός πεζόδρομος ήταν στο άκρο της βεράντας. Τα όρια του πεζόδρομου ήταν κατασκευασμένα από πορφυρό ασβεστόλιθο όπως ήταν και οι βάσεις των ξύλινων κολόνων.

Η είσοδος στην έπαυλη από τη βεράντα ήταν στη δυτική άκρη και οδηγούσε σ’ ένα πέρασμα που συνέχιζε βόρεια σε μια σκάλα αρχικά (σήμερα σκεπάζεται για προστασία) και ύστερα σ’ ένα φωταγωγό μ’ ένα πορφυρό λιθόστρωτο πάτωμα. Ένα πεζούλι βρισκόταν απέναντι στο φωταγωγό. Ευρήματα που βρέθηκαν σε μια ανατολική πτέρυγα υποδηλώνουν ένα μεγάλο πάνω δωμάτιο.